Strategie růstu a sdílená vize v českých rodinných firmách - Kohout, Štěpán; Jurek, Martin; Pernica, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat strategické procesy růstu v českých rodinných firmách s důrazem na vliv sdílené vize a postoje nastupující generace k budoucímu směřování podniku. K řešení této problematiky byla použita metoda kvalitativního výzkumu založená na hloubkových polostrukturovaných rozhovorech. Tyto rozhovory byly realizovány s deseti respondenty – zakladateli a nástupci z pěti různých českých rodinných firem. Data byla analyzována pomocí interpretační fenomenologické analýzy (IPA), což umožnilo hlubší pochopení osobních zkušeností a postojů respondentů. Výsledky tohoto výzkumu ukazují, jakým způsobem zkoumané rodinné firmy rostou a proč volí tento typ růstu. Zároveň odhalují, že růst není cílem rodinných podniků a může být dokonce v rozporu s jejich skutečnými cíli a hodnotami, jako jsou individualizovaný přístup, flexibilita a nezávislost. Dále výzkum objasňuje důvody, proč rodinní manažeři upřednostňují strategické myšlení před formálními metodami a jaké výhody i úskalí přináší jejich neformální přístup k řízení podniku a správě rodiny. V neposlední řadě zjištění vysvětlují klíčovou roli sdílené vize rodinných podniků, zejména v souvislosti s postoji nastupující generace k budoucímu směřování firmy. Diplomová práce tak přináší cenné teoretické poznatky a praktická doporučení pro rodinné firmy, jak zlepšit strategické řízení a podporovat mezigenerační spolupráci v rámci rodiny.
Vedoucí práce: Martin Jurek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses