Současné proměny managementu pohřebních služeb - Valešová, Eva (2024)
Diplomová práce sleduje současné proměny managementu pohřebních služeb v České republice. V kontextu společenských, ekonomických a technologických změn zkoumá vliv současných trendů na tradiční pohřební praxi. Cílem práce je identifikovat klíčové faktory ovlivňující pohřební rituály, a jejich proměnu směrem k individualizaci a udržitelnosti a ekonomické dopady spojené s těmito změnami. Kvalitativní výzkum je založen na rozhovorech s odborníky v oboru, jejichž výpovědi poskytují detailní pohled na transformaci pohřebnictví, včetně jeho právního, kulturního a ekologického rámce. Závěry práce přispívají k pochopení, jak měnící se požadavky společnosti ovlivňují nejen organizaci pohřbů, ale také širší kontext řízení pohřebních služeb.