Symfonický orchestr - univerzální model kulturní instituce - Hlaváčová, Barbora (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu symfonického orchestru jako univerzálního modelu kulturní instituce, která hraje klíčovou roli v uměleckém, vzdělávacím a kulturním kontextu. Práce se soustředí na organizační strukturu, řízení, vnitřní a vnější vztahy a právní aspekty orchestru, přičemž konkrétně zkoumá dva české orchestry – Českou filharmonii a Jihočeskou filharmonii. Cílem je teoreticky popsat fungování orchestru jako modelové kulturní instituce a prakticky analyzovat organizační rozdíly. Analýza vychází z dostupné literatury, veřejně dostupných dat a rozhovorů s vedením vybraných orchestrů. Práce také zkoumá kulturní vliv orchestru, jeho postavení ve společnosti a roli v mezinárodní spolupráci. Komparativní část se zaměřuje na rozdíly v organizačním uspořádání a dopadech na kulturní scénu, čímž přispívá k hlubšímu porozumění orchestru jako modelové kulturní instituci.