Segmentace zákazníků značky Bohempia a její využití pro cílený marketing - Ondráková, Michaela (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu segmentace zákazníků značky Bohempia, českého výrobce barefoot obuvi, a její využití pro cílený marketing. Cílem práce je identifikovat klíčové segmenty zákazníků na základě sekundárních a primárních dat a navrhnout strategie optimalizace marketingové komunikace. Metodika zahrnovala shlukovou analýzu a profilování zákazníků, které umožnily vytvořit homogenní skupiny na základě jejich charakteristik a preferencí. Praktická část práce představuje finální segmenty, z nichž nejatraktivnějšími jsou Rodinní zdravovědci, Pravidelní barefootisté a Ideální zákazník Bohempia, a navrhuje konkrétní komunikační přístupy pro jejich efektivní oslovení. Výsledky práce ukazují, že důraz na zdravotní benefity obuvi, její funkčnost a zvýšení frekvence nošení jsou klíčové pro udržení loajality a růst značky. Práce přináší doporučení k cílené komunikaci, která zohledňuje demografické a geografické faktory, a přispívá k hlubšímu porozumění segmentace trhu barefoot obuvi.