Analýza kulturního statku „Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí pro vánoční stromek“ - Fricová, Monika (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit aktuální stav prezentace a podpory tradiční lidové kultury na příkladu statku „Ruční výroba ozdob ze skleněných foukaných perlí pro vánoční stromek“, který byl v roce 2020 zapsán na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Práce seznamuje s platnými předpisy UNESCO v oblasti péče o tradiční lidovou kulturu a s jejich implementací v České republice. Popisuje historii sklářství a perlařského řemesla na našem území a jejich kulturní význam. Praktická část prostřednictvím rozhovorů s osobami zapojenými do procesu zápisu statku na Reprezentativní seznam zjišťuje, jaký je aktuální stav prezentace a podpory tohoto tradičního řemesla. Výsledky výzkumu vedou k doporučením pro zlepšení situace.