Analýza kulturního statku „Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí pro vánoční stromek“ - Fricová, Monika; Malcová, Zuzana, 1954-; Skopová, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit aktuální stav prezentace a podpory tradiční lidové kultury na příkladu statku „Ruční výroba ozdob ze skleněných foukaných perlí pro vánoční stromek“, který byl v roce 2020 zapsán na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Práce seznamuje s platnými předpisy UNESCO v oblasti péče o tradiční lidovou kulturu a s jejich implementací v České republice. Popisuje historii sklářství a perlařského řemesla na našem území a jejich kulturní význam. Praktická část prostřednictvím rozhovorů s osobami zapojenými do procesu zápisu statku na Reprezentativní seznam zjišťuje, jaký je aktuální stav prezentace a podpory tohoto tradičního řemesla. Výsledky výzkumu vedou k doporučením pro zlepšení situace.
Vedoucí práce: Zuzana Malcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses