Srovnání dochovaných projevů tradiční lidové kultury v kraji Vysočina a Pardubickém kraji - Pešková, Johana; Malcová, Zuzana, 1954-; Skopová, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá srovnáním dochovaných projevů tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina a Pardubickém kraji. Hlavním cílem práce je identifikování současných projevů tradiční lidové kultury, jejich popis a porovnání společných prvků a případných odlišností. Práce se okrajově zaměřuje na činnost příslušných regionálních pracovišť, jejichž posláním je uchovávání, dokumentace a prezentace nemateriálního kulturního dědictví daného regionu. V teoretické části jsou vymezeny pojmy tradice, zvyk a tradiční lidová kultura, rozebrána je též legislativa související s tradiční lidovou kulturou. V historickém kontextu práce popisuje tradice a zvyky vyskytující se na území ČR v průběhu roku. Výzkumná část, polostrukturovanými rozhovory, ověřuje existenci identifikovaných tradic a zvyků v okresech Havlíčkova Brodu a Chrudimi, pozornost je věnována především společným rysům a odlišnostem.
Vedoucí práce: Zuzana Malcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses