Dynamika a predikcia vývoja organizácií - Hudáková, Ivana (2024)
V dnešnom dynamickom prostredí sa kladie dôraz na schopnosť rýchlej adaptácie, ktorá sa tak stáva kľúčovým faktorom úspechu mediálnych spoločností. Digitálnemu spravodajstvu dominujú sociálne siete a rýchly pokrok umelej inteligencie, čo si vyžaduje flexibilné prispôsobovanie organizačných štruktúr. Cieľom tejto bakalárskej práce je preskúmať súčasné organizačné štruktúry slovenských mediálnych spoločností a analyzovať, ako sa tieto štruktúry menia v dôsledku globalizačných a technologických trendov. Zároveň bude predpovedaný možný budúci vývoj týchto organizácií. Analýza adaptácie organizačných štruktúr slovenských mediálnych spoločností na technologické trendy a predikcia ich budúceho vývoja bola realizovaná prostredníctvom kvalitatívnych polo-štruktúrovaných rozhovorov a Delphi metódy. Na základe odpovedí bolo zistené, že zmeny v organizačných štruktúrach slovenských mediálnych spoločností sú poháňané technologickými inováciami, digitalizáciou a ekonomickými tlakmi, pričom zmeny preferencií čitateľov nútia tieto organizácie prispôsobovať distribúciu obsahu. Umelá inteligencia transformuje procesy mediálnych spoločností, vyžaduje nové pracovné pozície a školenia tímov. Flexibilita, agilita a dôraz na kvalitu obsahu sú kľúčové pre úspešnú adaptáciu na tieto zmeny.