Slovensko-maďarská národnostná menšina na trhu práce v Českej republike - Gálová, Viktória; Čada, Karel; Hubinková, Zuzana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Táto bakalárska práca sa zameriava na vplyv Študentského spolku Endre Adyho (AED) na život a profesijné uplatnenie Slovákov maďarskej národnosti v Českej republike. V teoretickej časti sú preskúmané kľúčové koncepty týkajúce sa národnostných menšín, sociálneho kapitálu a úlohy študentských spolkov pri podpore integrácie a profesijného rozvoja ich členov. Praktická časť sa zameriava na analýzu skúseností súčasných aj bývalých členov spolku AED prostredníctvom pološtruktúrovaných rozhovorov. Výskum sa sústreďuje na vplyv spolku na adaptáciu členov v českom akademickom a kultúrnom prostredí, rozvoj ich profesijných zručností a udržanie národnostnej identity. Práca tiež identifikovala kľúčové výzvy, ktorým spolok čelí, ako sú obmedzené zdroje a nízka úroveň aktívnej participácie. Zistenia zdôrazňujú význam národnostných spolkov pri podpore multikultúrneho akademického prostredia a ponúkajú odporúčania na ďalší rozvoj AED a podobných organizácií.
Vedoucí práce: Karel Čada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses