Analýza návratnosti investic do rekreačních apartmánů - Laš, Jan; Černý, Jan; Urbánek, Matyáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
V posledních letech v Česku roste zájem o investiční apartmány. Tyto investice jsou motivovány snahou o zhodnocení finančních prostředků, diverzifikace investičního portfolia nebo osobní relokací do zahraničí. Investor se v takovém případě spoléhá na služby realitních makléřů a poradců, kteří působí na místním trhu. Tato práce si klade za cíl prozkoumat, zda existují možnosti, jak vlastní průzkum investičních příležitostí do prázdninových apartmánů automatizovat a zdali je možné vytvořit podpůrný nástroj, který by zásadně ulehčoval vyhledávání realit na dálku. Důraz je kladen na metody získávání volně dostupných i komerčních dat, jejich zpracování za účelem analýzy a následné vizualizace. Práce také zkoumá možnosti využití metod strojového učení pro predikce hodnot, které nejsou běžně dostupné jako je například odhad výnosů. Konkrétní návrh realizace podpůrného nástroje je založen na základě dotazníkového šetření, které zkoumá očekávání drobných investorů a jejich potřeby. Hlavním výstupem práce je model, který investorům pomáhá získat přehled v uživatelsky přívětivém prostředí a zásadně usnadňuje výběr nemovitosti. Přispívá tak k informovanému a strategickému rozhodování. Vedlejším výstupem je popis celého procesu, tak aby se dal použit pro jiný trh či zemi. Přidanou hodnotou této práce je originální přístup k problematice, neboť propojuje více informačních zdrojů a zásadně šetří čas uživateli při vzdáleném hledání nemovitosti.
Vedoucí práce: Jan Černý
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet