Teorie peněz a úvěru - Mises, von, Ludwig (Liberální institut, 2024)
Kniha je stěžejním dílem ekonomické teorie, které se zabývá složitým vztahem mezi penězi, úvěrem a jejich vlivem na ekonomiku. Mises zkoumá původ peněz, jejich funkce v ekonomických transakcích a klíčovou roli, kterou úvěr hraje při utváření dynamiky trhu. Z pohledu rakouské ekonomické školy Mises předkládá komplexní analýzu toho, jak měnová politika, zejména ta, kterou provádějí centrální banky, ovlivňuje hospodářské cykly. Obhajuje nadřazenost volného trhu a varuje před nadměrnými zásahy státu do měnových systémů. Zdůrazněním důsledků tržních zásahů a vyzdvižením přirozeného řádu ekonomických mechanismů slouží tato kniha jako základní kámen v diskusích týkajících se peněz, úvěrů a regulace ekonomik.
Keywords: Ekonomie