Vliv ESG na oceňování podniků - Kidun, Vladyslav (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání vztahu ESG a hodnoty podniku. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá vysvětlením pojmu ESG a historickým přehledem vývoje tohoto konceptu za účelem lepšího pochopení samotného termínu a jeho významnosti z hlediska oceňování podniků. V praktické části se pomocí rešerší odborné literatury z veřejně dostupných zdrojů se popisuje vliv ESG na hodnotu podniku. Samotný termín ESG je relativně nový koncept vzniklý v roce 2004 a představuje komplexní globální transformaci hospodařství na udržitelnou úroveň. Tento koncept je stále ve vývoji a teprve vstupují do platnosti legislativní požadavky, které umožní spolehlivou analýzu vlivu udržitelné transformace na hodnotu podniků. Avšak širší trend – sociálně odpovědné investování, do kterého lze zařadit termín ESG, existuje již delší dobu, zhruba od 50. let 20. století. Od té doby se odborná veřejnost zabýva vlivem ohleduplného chování podniku na jeho finanční výkonnost a k roku 2025 existují již tisíce studií na toto téma. I přestože neexistuje jednotný názor, že odpovědné chování podniku vždy vede k lepšímu finančnímu výkonu, větší část studií se přiklání k názoru, že odpovědné vedení podniku spíše vede k růstu hodnoty podniku než aby představovalo riziko pro jeho další vývoj. Nejdůležitějšími transmisními kanály odpovědného vedení společnosti do hodnoty podniku pak jsou především nižší rizikovost a posléze nižší kapitálové náklady, větší investiční základna a z toho vyplývající větší zájem o akcie společnosti s lepším ESG ratingem vedoucí k vyšší hodnotě společnosti. Ambice spojené s udržitelnou transformací jsou celosvětově velice nerovnoměrně rozdělené, a tak vliv ESG konceptu na hodnotu podniku závisí na geografickém působení oceňované společ