Role a význam EPS v účetním výkaznictví na bázi IFRS - Najman, Matouš (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou zisku na akcii (EPS) v kontextu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). Práce se zaměřuje na teoretický i praktický rozbor výpočtu základního a zředěného EPS, včetně jejich prezentace v účetní závěrce. Dále je v práci analyzováno vykazování EPS v reálných účetních závěrkách společností na Burze cenných papírů Praha, a to konkrétně na burzovních trzích Prime Market a Standard Market. Analýza zkoumá, zda splňují požadavky, které jsou na ně kladeny na základě IFRS, a zdůrazňuje případné nedostatky v prezentaci EPS.