Efektivnost rodinné politiky v Evropě - Hamáček, Jan (2025)
Ve většině vyspělých zemích se státy snaží podporovat rodiny s dětmi. Rodiny jsou podporovány prostřednictvím sociálních dávek nebo daňových úlev. Cílem diplomové práce je změřit a porovnat štědrost vybraných nástrojů rodinné politiky v České republice, Francii, Švédsku a Itálii. Štědrost jako podíl sociální a daňové podpory na příjmu je analyzována pro modelové rodiny s různými profily a příjmy. Z analýzy štědrosti rodinné politiky vyplývá, že ve vybraných státech jsou více podporovány rodiny s novorozenci, rodiny s více dětmi a nižšími příjmy. Sociální podpora ve formě sociálních dávek není závislá na rodinném stavu, ale daňová podpora v některých případech může být ovlivněna tím, zda jsou rodiče manželé.