Efektivnost rodinné politiky v Evropě - Hamáček, Jan; Slintáková, Barbora; Maaytová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Ve většině vyspělých zemích se státy snaží podporovat rodiny s dětmi. Rodiny jsou podporovány prostřednictvím sociálních dávek nebo daňových úlev. Cílem diplomové práce je změřit a porovnat štědrost vybraných nástrojů rodinné politiky v České republice, Francii, Švédsku a Itálii. Štědrost jako podíl sociální a daňové podpory na příjmu je analyzována pro modelové rodiny s různými profily a příjmy. Z analýzy štědrosti rodinné politiky vyplývá, že ve vybraných státech jsou více podporovány rodiny s novorozenci, rodiny s více dětmi a nižšími příjmy. Sociální podpora ve formě sociálních dávek není závislá na rodinném stavu, ale daňová podpora v některých případech může být ovlivněna tím, zda jsou rodiče manželé.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses