Rozpočet vybrané nestátní neziskové organizace - Trnková, Renáta (2024)
Tato práce se zabývá tématem rozpočtů v nestátních neziskových organizacích, přičemž jako příklad využívá konkrétní organizaci působící v oblasti sociálních služeb. V teoretické části se zaměřuje na obecné pojetí rozpočtů, jejich roli ve finančním řízení a na představení rozpočtových výkazů. Dále charakterizuje nestátní neziskové organizace, oblast sociálních služeb a odlišnosti controllingu v neziskovém sektoru. Praktická část navazuje analýzou sledované neziskové organizace, jejích zdrojů financování a metodiky tvorby rozpočtů. Následně je zhodnocena efektivita stávajícího rozpočtového procesu. Práce je zakončena konkrétními doporučeními a optimalizačními návrhy, které mají přispět k efektivnějšímu finančnímu řízení organizace.