Baumolova nákladová choroba a daňová správa - Voropai, Aleksei (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu vlivu Baumolovy nákladové choroby na efektivitu daňových správ v zemích Evropské unie v období 2016–2021. Hlavním cílem práce je prozkoumat, zda jsou vyspělejší státy více postiženy tímto jevem, vzhledem k jejich vyšším mzdám v progresivních sektorech, jako je výroba nebo technologie, které těží z růstu produktivity prostřednictvím technologických inovací, nebo zda se v těchto zemích negativní vliv Baumolovy nákladové choroby na daňové správy díky těmto inovacím neprojevuje. Pomocí regresní analýzy byly zkoumány vztahy mezi investicemi do informačních a komunikačních technologií (ICT) a ekonomickou vyspělostí států. Výsledky ukazují, že vyspělejší státy mají větší podíl investic do ICT, což vede k eliminaci vlivu Baumolovy nákladové choroby na jejich daňové správy. To naznačuje, že země s vyšším HDP na obyvatele vykazují efektivnější daňové správy, což potvrzuje, že technologické inovace a vyšší ekonomická úroveň mohou pomoct zmírnit dopady Baumolovy nákladové choroby v tomto sektoru.