Daňová analýza zaměstnaneckých akciových a opčních plánů v mezinárodním kontextu - Mihaliková, Monika; Tepperová, Jana; Mareš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou zaměstnaneckých akciových a opčních plánů jako jedné z forem odměňování zaměstnanců v kontextu daně z příjmu fyzických osob a pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Cílem práce je zjistit, jak se liší daňový režim a výše povinných odvodů na pojistném u zaměstnaneckých plánech ve čtyřech vybraných zemí – České republice, Maďarsku, Německu, Spojených státech amerických. První část této práce se zaměřuje na oblast zaměstnaneckých benefitů a historii zaměstnaneckého vlastnictví, dále pak detailně popisuje různé typy zaměstnaneckých plánů. Následující část je věnovaná zdanění těchto plánů, přičemž podrobně rozebírá novelu zákona o daních z příjmů, ve které dochází k odložení okamžiku zdanění u příjmu ze zaměstnaneckých plánů a která nabyla účinnost dne 1. ledna 2024. Dále detailně popisuje odvody na pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění v České republice. V závěrečné části práce je provedena komparativní analýza čisté mzdy a efektivního zdanění ve vybraných zemích.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses