Analýza výnosnosti investičních bytů v České republice v letech 2015-2023 - Kubánek, Jiří (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na komplexní popis trhu rezidenčních nemovitostí a analýzu výnosnosti investičních bytů v České republice. První část se věnuje popisu trhu bydlení z hlediska historického vývoje, rozdílů mezi nájemním a vlastnickým bydlením, dostupnosti bydlení, investičního pohledu na rezidenční nemovitosti a dalších faktorů ovlivňujících ceny bytů a nájmů. Druhá část práce analyzuje výnosnost investičních bytů na základě dat z webu Sreality za období let 2015–2023, přičemž byty jsou rozděleny podle typu konstrukce, velikosti a krajských měst. Současně porovnává jejich výnosnost s investičními alternativami. Výsledky ukazují, že nejvyššího celkového výnosu dosáhly menší byty a byty v panelových domech, přičemž Ostrava vykázala nejvyšší regionální výnos. Naopak nejnižší výnos měly velké byty a byty v cihlových domech, přičemž nejnižší regionální výnos byl v Karlových Varech. Byty obecně převyšují zvolené investiční alternativy z hlediska výnosnosti, přičemž hypoteční financování tento rozdíl dále zvýrazňuje.