Řešení aktuálních dopravních problémů v Hlavním městě Praze - Tkachenko, Hleb (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje aktuálním dopravním problémům hlavního města Prahy a hledá možnosti jejich řešení. Mezi klíčové výzvy patří dopravní kongesce, omezená propojenost jednotlivých druhů dopravy, nedostatečná kapacita parkovacích míst a negativní dopady na životní prostředí. Součástí výzkumu je využití dotazníkového šetření zaměřeného na zkušenosti a preference vybraných respondentů z Prahy v oblasti dopravy. Hodnocení efektivity dopravního systému vychází z indikátorů, jako jsou dostupnost, kapacita, integrace dopravních systémů a ekologická udržitelnost. Komparativní analýza zahraničních měst, jako jsou Ottawa, Singapur a Kodaň, přináší inspirativní příklady a strategie, které zahrnují modernizaci veřejné dopravy, zlepšení propojení mezi druhy dopravy, podporu udržitelné mobility a implementaci inteligentních dopravních systémů. Na základě těchto poznatků jsou navržena opatření, která mohou přispět k efektivnějšímu a udržitelnému dopravnímu systému v Praze.