Účetní a daňové souvislosti přeměn v prostředí České republiky - Čuda, Richard; Lukeš, Jáchym; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Přeměny obchodních společností nejsou ojedinělými transakcemi, přičemž pohledů, ze kterých lze tyto transakce analyzovat, je mnoho. Tato diplomová práce analyzuje přeměny obchodních společností z účetního a daňového hlediska v prostředí České republiky. První kapitola se zabývá právním rámcem přeměn dle zákona č. 125/2008 Sb. o přeměnách obchodních společností a družstev a základní charakteristikou jednotlivých přeměn. Druhá kapitola se věnuje účetním a daňovým aspektům přeměn. Hlavními tématy jsou problematika rozhodného dne, přecenění majetku a související vykazování relevantním rozvahových položek, a také například daňové souvislosti pro společníky. Analytická část práce rozebírá přeměny, které jsou z účetního či daňového hlediska nestandardní. Motivace pro uskutečnění přeměny může být různá. V praxi je možné se setkat například i s takovými přeměnami, které jsou uskutečněny za účelem odkoupení podílů minoritních vlastníků na přeměňované společnosti.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses