Návrh nového modelu poskytování slevy za dopravní cestu jednotlivým vozovým zásilkám na síti Správy Železnic v rámci produktového faktoru P3 - Šefrna, Jan; Novák, Radek, 1960-; Rajnoch, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou železniční nákladní dopravy, konkrétně jednotlivých vozových zásilek. V tomto kontextu je porovnána nákladová struktura železničního a silničního dopravce na vybraných obchodních případech, které ve spolupráci poskytla společnost DB Cargo Czechia s.r.o. Cílem je navrhnout nový model poskytování slevy za dopravní cestu JVZ na síti Správy železnic, který lépe naplní potřeby železničních dopravců a podpoří tím železniční dopravu. Teoretická část se zabývá srovnáním silniční a železniční dopravy primárně z hlediska nákladů za využití infrastruktury. Dále je charakterizován model poskytování slevy na železnici v Rakousku, který je následně využit k analýze hypotézy. Praktická část se věnuje již zmíněnou analýzou obchodních případů, stanovením kritických bodů v rámci současného modelu a s tím související návrh nového modelu. V závěru práce je vyhodnocena výzkumná otázka a ověřena či vyvrácena hypotéza, po které následuje celkové shrnutí sledované problematiky v rámci železniční dopravy.
Vedoucí práce: Radek Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses