Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Křížová, Markéta; Pospíšil, Jiří, 1988-; Černý, Václav, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce pojednává o přeměnách obchodních společností uskutečněných v České republice. Teoretická část práce se zabývá aktuálními podmínkami zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev. Součástí práce je nastínění charakteristiky nově schválené novely tohoto zákona. Přeměny obchodních společností jsou popsány z právního, účetního i daňového hlediska. Praktická část je věnována analýze reprezentativního vzorku přeměn realizovaných v České republice v letech 2020 a 2021. Zaměřuje se především na jednotlivé typy přeměn, rozhodný den, právní formu a znalecký posudek. Cílem empirické části je zhodnotit, jakým způsobem jsou přeměny realizovány v praxi a zda jsou v souladu s platnou legislativou. V závěru praktické části jsou představeny přeměny, které jsou hodné pozornosti a podněcují k zamyšlení. Z provedené analýzy vyplývá, že většina přeměn je realizována formou fúze sloučením s rozhodným dnem na počátku standardního účetního období. Zároveň lze potvrdit, že valná většina přeměn proběhla v souladu s právními předpisy České republiky.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses