Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Křížová, Kateřina; Pospíšil, Jiří, 1988-; Hora, Michal, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Téma diplomové práce se zaobírá přeměnami obchodních společností realizovanými v České republice. Snahou je vysvětlit podstatu přeměn s důrazem na účetní a daňové aspekty, které se opírají o českou legislativu společně s reálnými příklady z praxe. Teoretická část se věnuje základním prvkům, které jsou spojeny s realizací přeměn a primárně vychází ze zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev, a z odborné literatury. Druhá část práce je zaměřena na shromáždění dat a jejich analýzu, konkrétně na přeměny uskutečněné v období roku 2021 a začátek roku 2022, přičemž údaje o transakcích vycházejí zejména z obchodního rejstříku. Praktická část práce nejen potvrzuje obecné trendy související s přeměnami v České republice, ale rovněž se zaměřuje na specifické případy, jejichž charakteristiky nejsou pro danou transakci obvyklé. Empirická část je strukturována do 6 podkapitol, které se mimo jiné zabývají možnostmi stanovení rozhodného dne, změnami výše základního kapitálu nebo problematikou odložené daně. Hlavním cílem je posoudit, zda výsledky získané z reálně uskutečněných přeměn odpovídají teoretickým poznatkům.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses