Dopady spotřebitelského chování při změně sazby DPH - Havelcová, Anna; Čejková, Eliška; Zídková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
K počátku roku 2024 došlo ke zredukování dvou snížených sazeb daně z přidané hodnoty ve výši 10 % a 15 % do jediné 12% sazby. Cílem práce je zhodnocení vlivu této změny do změny cen bezlepkových výrobků v České republice a určení následného dopadu na spotřebitele těchto výrobků. Hypotézou je, že poptávka po bezlepkových výrobcích bude spíše neelastická a na spotřebitele bude přeneseno 100 % daňového břemene. Po změně snížené sazby se nakupované množství sice částečně snížilo, ale jelikož nenastala žádná změna v poměru nakupovaného zboží rozděleného dle původních snížených sazeb daně, bylo usouzeno, že změna sazby neměla na nákupní chování spotřebitele žádný vliv. Hypotéza o celém přesunu daně na spotřebitele se nepotvrdila. Výsledky se částečně liší v závislosti na metodě tvorby prodejní ceny, v průměru se však jedná o 75% přesun daně na kupujícího. Daňový dopad byl zjišťován pomocí analýzy maloobchodních cen obchodu se zdravou výživou u zvolených bezlepkových výrobků od různých dodavatelů prostřednictvím identifikace rozdílů ve spotřebitelských cenách a ve spotřebovaném množství daného zboží. Sledovaným obdobím bylo 6 měsíců před a po změně sazby daně.
Vedoucí práce: Eliška Čejková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses