Implementace projektů Smart Administration ve vybraných obcích s přenesou působností v Libereckém a Středočeském kraji - Kořínková, Hana (2025)
Bakalářská práce se zabývá implementací projektů Strategie Smart Administration v obcích s přenesenou působností v Libereckém a Středočeském kraji. Cílem práce je posoudit, zda implementace projektů v rámci Strategie Smart Administrationn během programových období 2007–2013 a 2014–2020, podporovaných z Evropského sociálního fondu, vedla k zefektivnění poskytovaných služeb a zda byly naplněny její stanovené cíle. Bakalářská práce zasazuje Strategii Smart Administration do kontextu teorií veřejné správy a poskytuje tak komplexní přehled implementace této strategie v České republice. Práce využívá metodu komparativní analýzy k porovnání dat získaných z rozhovorů s aktéry jednotlivých úřadů ve vybraných obcích. Z dat získaných prostřednictvím rozhovorů vyplývá, že implementované projekty v rámci Strategie Smart Administration, podporované z Evropského sociálního fondu, zatěžují menší obce s přenesenou působností velkým pracovním nasazením, které bohužel nevede k požadovaným výsledkům. Ze získaných dat také vyplynulo, že menší obce implementují především projekty zaměřené na rozvoj informačních technologií nebo na nákup nových zařízení, jež pomáhají zefektivnit a zrychlit chod úřadu.