FUNGUJE EFEKT DOHÁNĚNÍ? : KOMPARACE VÝVOJE ŽIVOTNÍ ÚROVNĚ ČESKÉ REPUBLIKY A SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO V LETECH 1993–2023 - Gärtner, Jakub (2025)
Cílem práce je na základě vybraných socioekonomických ukazatelů komparovat životní úroveň České republiky a Spolkové republiky Německo, a tím ověřit neoklasickou teorii růstu, dle které za určitých předpokladů méně vyspělé ekonomiky dohánějí v životní úrovni ekonomiky vyspělejší. V teoretické části je požita metoda literární rešerše, pomocí které je popsán hospodářskopolitický vývoj obou komparovaných skupin. Dále je literární rešerše využita k popsání teorie konvergence a divergence, jež se konkrétně zaměřuje na charakteristiku a popsání dosavadních poznatků ve výzkumů efektu dohánění. Závěr teoretické části se věnuje definicím vybraných socioekonomických ukazatelů: HDP (PPP) na obyvatele, skutečná spotřeba na obyvatele, míra inflace, míra nezaměstnanosti, produktivita práce, průměrná roční čistá mzda, index lidského rozvoje, střední délka života, index ekonomické svobody, dostupnost vlastnického bydlení. V praktické části je využita metoda komparace vybraných ukazatelů životní úrovně v České republice a Spolkové republice Německo v letech 1993 až 2023. Přidanou hodnotou této práce je pestrost a komplexnost zkoumaných ukazatelů. Komparace byla provedena nejen na ekonomických ukazatelích, ale také na socioekonomických ukazatelích. Právě tento široký pohled dokáže lépe popsat vývoj životní úrovně než úzce zaměřené zkoumání čistě ekonomické výkonnosti ekonomiky. Další přidanou hodnotou této práce je tři dekády dlouhé zkoumané období, z kterého se dají s vyšší pravděpodobností vypozorovat dlouhodobější trendy vývoje konvergenčního procesu. Hypotézu se na základě provedené komparace dostupných dat podařilo verifikovat, jelikož Česká republika od svého vzniku dohání v životní úrovni německou ekonomiku.