Zdanění cukru - Měcháčková, Kateřina (2025)
Tato diplomová práce se zabývá možností zavedení daně z cukru v České republice. Několik zemí se již rozhodlo pro zavedení daně z cukru na slazené nealkoholické nápoje, diplomová práce podrobněji popisuje systém této daně v Polsku a ve Francii. Způsob výpočtu daně z cukru, jejího výnosu do státního rozpočtu a snížení spotřeby slazených nealkoholických nápojů se opírá o systém daně z cukru v Polsku a ve Francii. Byly použity převážně metody zprůměrování. Zavedením daně z cukru v České republice by mohlo dojít k navýšení příjmů do státního rozpočtu ve výši 4,9 mld. Kč, přičemž by mohlo dojít ke snížení spotřeby zdanitelných slazených nápojů o 10,4 %. Prodejní cena by se mohla zvýšit v průměru o 12,14 % u nápojů spadajících do nižší sazby daně a o 16,10 % u nápojů, které by spadaly do vyšší sazby daně, DPH, které je součástí prodejní ceny by se také zvýšilo, a to v průměru o 12,09 % nebo o 16,13 %, v závislosti na množství cukru obsaženém v nápoji. To, jaký by byl skutečný daňový výnos v případě zavedení této daně, závisí také na spotřebitelích a výrobcích těchto nápojů.