Účetní a daňové aspekty vybraných přeměn realizovaných v České republice - Psalmanová, Veronika; Lukeš, Jáchym; Šindelář, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se soustředí na daňové a účetní aspekty přeměn uskutečněných v letech 2021 a 2022 v České republice. Teoretická část obsahuje nejprve legislativní rámec přeměn obchodních korporací a družstev a následně popisuje účetní a daňové dopady přeměn. Kapitola účetních aspektů se zaměřuje na stanovení rozhodného dne a jeho dopad na délku účetního období zúčastněných společností, popisuje problematiku ocenění jmění znalcem a v neposlední řade analyzuje vykazování odložené daně. Z daňového hlediska jsou v diplomové práci řešena období, za která podávají zúčastněné společnosti daňová přiznání k dani z příjmů právnických osob. Dále se krátce zmiňuje, jak společnosti v procese přeměny platí zálohy na daň z příjmů, jak přeměny ovlivňují daňové odpisy nebo zda je možné převzít daňovou ztrátu zanikající společnosti. Praktická část se věnuje konkrétním přeměnám, přičemž analýza odhalila případy daňové optimalizace ve smyslu osvobozeného prodeje obchodního podílu, vyhnutí se zdanění výpůjčních nákladů nebo zdanění úroků z akvizičních úvěrů.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses