Zhodnocení dosavadního využití nástrojů Smart Villages v obci Moravany a návrh pro jejich další implementaci - Cimburek, Filip (2025)
Bakalářská práce se zabývá dosavadní implementací nástrojů Smart Villages v obci Moravany, ležící v Pardubickém kraji a disponující 1 861 obyvateli (k 31.12. 2023, dle ČSÚ). Cílem práce je tyto implementace zhodnotit a navrhnout doporučení dalších chytrých nástrojů. V práci je v první řadě představen pojem Smart Villages a přístupy k jeho definici, kdy je zjištěna relativně velká flexibilita konceptu a nutnost individuálního přístupu k jednotlivým sídelním jednotkám. Jsou prezentovány obce s příklady dobré praxe, jako Slavičín, Trojanovice, Příluka, Mukařov či slovenská obec Košeca. S některými starosty z těchto obcí je také proveden řízený rozhovor, kde se inspirativní smart projekty, jako chytré odpadové hospodářství či úspěšná aktivizace a participace občanů, dostávají do popředí a jsou použity jako inspirace pro nastavení doporučení pro obec Moravany. Je zjištěno, že smart implementace v obci objektivně zvýšily kvalitu života občanů, ale jejich plný potenciál zůstává nevyužit. Jako hlavní doporučení je uvedeno například vytvoření silnějších vazeb mezi obcí a občany, zavedení motivačního systému odpadového hospodářství nebo aplikace prvků chytrého vodního hospodářství. Originalita práce tkví ve specifickém zaměření na obec Moravany v kontextu Smart Villages a přidaná hodnota je viditelná zejména v praktické části práce díky důkladně provedenému výzkumu a následnému převedení do konkrétních smart návrhů, které lze v obci implementovat.