Brand Seduction : koncept svádění v marketingu - Haicl, Matouš (2025)
Disertační práce předkládá konceptualizaci svádění značkou (Brand Seduction). Na základě literární rešerše bylo zjištěno, že svádění v marketingu není uspokojivě konceptualizováno pro použití v rámci marketingového výzkumu a praxe. Dosavadní pojetí nereflektují celé významové pole svádění značkou či jsou příliš abstraktní pro vědecké a praktické použití. Dosavadní významy svádění značkou byly shrnuty. Na základě systematické literární rešerše a semistrukturovaných rozhovorů se stakeholdery s přímou zkušeností se sváděním značkou byly získány kódy mapující významové pole Brand Seduction. Tyto kódy byly syntetizovány do kategorií a dimenzí, které vyjadřují univerzální znaky Brand Seduction – Interakce, Irealita a Iracionalita. Takto konceptualizovaný pojem tedy dosavadní pojetí doplňuje a překonává.