Srovnání financování kulturní památky Průhonický park a zámek před zapsáním na seznam UNESCO a po zapsaní na seznam UNESCO - Válková, Denisa (2025)
Tato bakalářská práce se soustředí na porovnání a analýzu financování národní kulturní památky Průhonický park před a po jejím zařazení na Seznam světového dědictví UNESCO, přičemž se zaměřuje na zrealizované projekty. Hlavním cílem je zmapovat změny ve způsobech financování a objemu finančních prostředků Teoretická část se zabývá vymezením základních pojmů týkajících se péče o památky, historickým vývoje financování kulturních památek a rolí hlavních institucí jako Ministerstvo kultury, Národní památkový ústav a organizace UNESCO. Praktická část se soustředí na analýzu Průhonického parku, přičemž se klade důraz na investiční projekty a jejich financování. Z analýzy vyplývá, že zápis na Seznam UNESCO otevřel nové možnosti financování, zejména díky evropským dotačním programům, ale zároveň se zpřísnily nároky na administrativní a provozní náklady. Závěry poskytují ucelený přehled o vlivu zápisu na financování projektů Průhonického parku a mohou sloužit jako podklad pro další výzkum.