Testování úspěšnosti obchodování podle indikátorů technické analýzy na instrumentech vybraných segmentů trhu - Melega, Matúš; Fičura, Milan; Vasyliev, Dmytro; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá testováním úspěšnosti technických indikátorů na všech segmentech (podle metodiky GICS) akciového trhu. Hlavním cílem je zjistit, zda některý z indikátorů dosahuje lepších výsledků pro konkrétní segment, nebo zda tento typ závislosti není prokazatelný. V rámci práce byla využita historická data z akciového trhu za posledních 10 let, na nichž bylo testováno šest vybraných technických indikátorů. Výsledky ukazují, že pro výběrový soubor stanoven podle metodiky je technická analýza jenom slabě efektivní. Z toho vyplývá, že rozhodnout, pro které segmenty je výhodnější technickou analýzu využívat, je složité kvantifikovat. Přesto byly identifikovány indikátory, zejména Adaptive Bands Z-Test-Statistics, které podle výsledků vykazují funkčnost a umožňují obchodníkům dosáhnout uspokojivých zisků. Tato práce poskytuje čtenáři ucelený přehled o technické analýze, zahrnuje testování a vyhodnocování výsledků vybraných indikátorů, a nabízí přehled o strategiích, které jsou funkční, a těch, které méně. Součástí práce je také návrh strategie, která na základě provedené studie vychází jako nejvýhodnější.
Vedoucí práce: Milan Fičura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses