Potenciální finanční pozice státu vůči obchodní korporaci nacházející se v úpadku - Kapasná, Marie; Klazar, Stanislav, 1974-; Havlík, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se věnuje problematice insolvenčního řízení, v rámci něhož dochází k řešení úpadku fyzických a právnických osob. Dále popisuje způsoby řešení úpadku – konkurs a reorganizaci. Cílem práce je přesně a srozumitelně popsat insolvenční řízení, procesní subjekty, druhy pohledávek a z pohledu státu zjistit, který způsob řešení úpadku je nákladnější. V práci je dále zjišťováno, jaké všechny nároky mohou státu vzniknout a jakým způsobem jsou uspokojovány. Dále se práce zabývá náklady, které státu mohou v rámci insolvenčního řízení vzniknout a jak nebo jestli mohou být uspokojeny, nebo zda budou pouze dalším nákladem státního rozpočtu. Další část práce je věnována daňové problematice v rámci insolvenčního řízení, tedy jestli dochází k nějakým změnám při podávání daňových tvrzení, zvláštním druhům úlev pro osoby, kterých se insolvenční řízení týká a jaký dopad mají tyto úlevy na výnosy z těchto daní.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses