Analýza faktorů ovlivňující ceny nemovitostí v Ústeckém kraji mezi lety 2014–2023 - Králíčková, Lucie; Dungl, Daniel; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Abstrakt Cílem této práce je vyhodnotit, které faktory nejvíce přispívají k formování cen bytů v Ústeckém kraji v letech 2014–2023 a identifikovat klíčové faktory ovlivňující trh. Na základě studie ČNB z roku 2009 a dalších dat byla zkoumána role úrokových sazeb, kvality života, disponibilního důchodu a regionálních specifik. Do roku 2020 nízké sazby stimulovaly poptávku a růst cen, podporovaný příznivou ekonomickou situací. Po roce 2020 zvýšení sazeb zpomalilo růst, zejména u nižších příjmových skupin. Ústecký kraj však vykazoval odlišnosti, jako nižší zdanění a zvýšenou stavební produkci, které přispěly ke stabilizaci trhu. Variabilita cen do roku 2021 narůstala, ale později se ustálila, což naznačuje dosažení rovnováhy mezi poptávkou a nabídkou. Ekonomické krize, jako pandemie, ovlivnila dynamiku trhu, avšak jejich konkrétní dopad je obtížné kvantifikovat.
Vedoucí práce: Daniel Dungl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses