Analýza vztahu rentability investovaného kapitálu, WACC a růstové míry - Křížová, Michaela; Jahodová, Lucie; Jindra, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce zkoumá vztah mezi rentabilitou investovaného kapitálu (ROIC), váženými průměrnými náklady kapitálu (WACC) a dlouhodobým růstem (g) společnosti. Práce si klade za cíl zodpovědět dvě hlavní výzkumné otázky: „Je možné u velkých společností v automobilovém odvětví předpokládat dlouhodobou konkurenční výhodu?“ a „Jaké faktory nejvíce ovlivňují dlouhodobý růst společností v automobilovém odvětví?“. Teoretická část práce poskytuje podrobný rozbor klíčových ukazatelů a jejich vzájemných souvislostí. Empirická část zkoumá 19 amerických společností z automobilového odvětví v letech 2009 až 2019 pomocí metody koincidence, logické regrese a popisné statistiky. Výsledky studie poukazují především na vliv vysoké ROIC, vysoké míry investování a vysoké běžné likvidity v souvislosti s dlouhodobým růstem společnosti. Studie také odhaluje stabilní vztah veličin ROIC a WACC v dlouhém období. Poznatky z této diplomové práce přispějí k lepšímu pochopení vztahu ROIC, WACC a g v dlouhodobém horizontu v automobilovém průmyslu; a informovanému strategickému rozhodování stakeholderů.
Vedoucí práce: Lucie Jahodová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses