Vliv zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob na její výnos - Wangová, Angelina (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadu zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob v České republice z 19 % na 21 % od roku 2024, které je součástí vládního ozdravného balíčku zaměřeného na snížení rozpočtových deficitů. Práce sleduje historický vývoj této daně, legislativní změny a jejich ekonomické dopady. Druhá část se zaměřuje na vztah mezi daňovou sazbou a příjmy z této daně v poměru k HDP ve vybraných státech a zkoumá faktory ovlivňující daňové výnosy, jako jsou daňová morálka a makroekonomické ukazatele. Závěrečná část zahrnuje regresní analýzu, která ověřuje vládní odhad přírůstku daňových příjmů o 21,8 mld. Kč v roce 2025, přičemž zohledňuje možné dopady změn v chování plátců daně. Výsledky naznačují, že i přes zvýšení sazby zůstává potenciál pro růst daňových příjmů, avšak s nutností zohlednit širší ekonomické faktory.