Vliv zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob na její výnos - Wangová, Angelina; Slintáková, Barbora; Pohunková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadu zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob v České republice z 19 % na 21 % od roku 2024, které je součástí vládního ozdravného balíčku zaměřeného na snížení rozpočtových deficitů. Práce sleduje historický vývoj této daně, legislativní změny a jejich ekonomické dopady. Druhá část se zaměřuje na vztah mezi daňovou sazbou a příjmy z této daně v poměru k HDP ve vybraných státech a zkoumá faktory ovlivňující daňové výnosy, jako jsou daňová morálka a makroekonomické ukazatele. Závěrečná část zahrnuje regresní analýzu, která ověřuje vládní odhad přírůstku daňových příjmů o 21,8 mld. Kč v roce 2025, přičemž zohledňuje možné dopady změn v chování plátců daně. Výsledky naznačují, že i přes zvýšení sazby zůstává potenciál pro růst daňových příjmů, avšak s nutností zohlednit širší ekonomické faktory.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses