Daň z přidané hodnoty z kulturních služeb - Hricová, Karolína; Slintáková, Barbora; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem práce bylo analyzovat aktuální právní úpravu DPH u kulturních služeb a zabývat se dopadem osvobození a plátcovství DPH na provozování divadla. Součástí práce bylo identifikovat možné nejasnosti a zjistit úskalí při provozování divadel, které tkví v uplatňování nároku na odpočet u daně z přidané hodnoty. V první kapitole jsou obecné údaje o kulturním sektoru v ČR a jejich hospodaření včetně dalších informací. V této kapitole jsou také zmíněny argumenty pro veřejnou podporu kultury. Druhá kapitola shrnuje právní úpravu DPH u kulturních služeb. Ve třetí, tedy v praktické části, jsou ukázány vzájemné vztahy mezi vybranými veličinami u většiny divadel v ČR. Jedním ze zjištěných výsledků je, že plátcovství DPH u divadel je závislé na právní formě divadla. Zároveň existuje také závislost mezi průměrnou cenou vstupenky a právní formou divadla.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses