Celní správa ČR a výkon dělené správy - Vaishar, Jan (2025)
Předmětem této bakalářské práce je objasnění významnosti celní správy, a to nejen v oblasti kontroly hranic, ale také především ve vnitrostátních záležitostech a kompetencích spojených s celní správou jako celkem. Tato práce se zabývá zejména dělenou správou, jakožto jednou z méně známých, a přesto významných, činností celní správy. Cílem práce je charakterizovat dělenou správu a zhodnotit její působení (pozitivní či negativní) na celní správu a vybrané obce z dat od těchto organizací získaných. Pro dosažení těchto cílů byl Celní správě ČR a příslušným obcím zaslán dotazník týkající se vyčíslitelných údajů spojených s dělenou správou, jako je například příjem z exekucí, či náklady spojené s těmito exekucemi. Zpětná vazba z těchto dotazníků byla následně zpracována a analyzována. Práci se podařilo dosáhnout svých cílů. Přestože zjistila, že celní správa neuchovává přesná data spojená s dělenou správou nebo by jejich vyčíslení bylo finančně náročné, relativní ukazatele naznačují pozitivní vliv na chod obcí i celní správy a dotázané obce jsou s celní správou spokojené.