EBITDA ve srovnání s jinými ukazateli při hodnocení nemovitostí - Vdovtseva, Darya (2025)
Diplomová práce „EBITDA ve srovnání s jinými ukazateli při hodnocení nemovitostí“ se zaměřuje na analýzu využití ukazatele EBITDA v oblasti komerčních nemovitostí. Cílem práce je zhodnotit vhodnost EBITDA při hodnocení ekonomické situace realitních společností a porovnat ji s jinými ukazateli, jako jsou GRI, rent yield, míra obsazenosti a kapitalizační míra. Metodologie práce zahrnuje analýzu teoretických základů týkajících se hodnocení nemovitostí a finanční analýzy. Teoretická část je založená na rešerši české a zahraniční odborné literatury zaměřené na hodnocení nemovitostí a finanční ukazatele. Dále jsou uvedeny makroekonomické a mikroekonomické faktory ovlivňující trh nemovitostí. Praktická část zahrnuje analýzu dat z trhu komerčních nemovitostí, která pokrývá přes 100 nemovitostí ve čtyřech hlavních segmentech: hotely, kanceláře, retail parky a obchodní centra. Závěrem práce konstatuje, že EBITDA představuje užitečný ukazatel pro základní hodnocení firem v oblasti komerčních nemovitostí, avšak by měla být doplněna o další finanční metriky a specifickou analýzu jednotlivých segmentů trhu. Práce přináší hlubší vhled do problematiky finanční analýzy v realitním sektoru a poskytuje cenné poznatky pro investory i odborníky, kteří působí na trhu s nemovitostmi.