Daňové souvislosti navýšení kapacit předškolního vzdělávání - Král, Petr (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou daňových a ekonomických aspektů při zajištění dostatečné kapacity mateřských škol ve Středočeském kraji. Cílem práce je provést finanční analýzu daňových dopadů na veřejný rozpočet týkající se rozšíření míst v mateřských školách s využitím zhodnocení návratnosti investic. Teoretická část poskytuje přehled současné legislativy, možností financování a klíčových ukazatelů ekonomické efektivnosti. Analytická část aplikuje metody kalkulace nákladů na vybudování jednoho místa, vyhodnocuje návratnost investice a zkoumá daňový dopad na veřejné rozpočty. Práce dospěla k závěru, že umístění dítěte do mateřské školy a umožnění rodiči vrátit se do práce a být ekonomicky aktivním, má pozitivní dopad na veřejné rozpočty i přes počáteční náklady na vybudování budovy a jeho následného provozu. Závěry a doporučení mohou sloužit jako podklad pro rozhodovací procesy veřejných institucí a dalších zainteresovaných stran.