Analýza příčin zadlužení rodinných firem sledujících ukazatel EBITDA - Slováková, Adéla; Jahodová, Lucie; Borz, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zkoumání faktorů ovlivňujících míru zadlužení u českých rodinných firem, které sledují ukazatel EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy). Hlavním cílem bylo zjistit, zda a jak sledování ukazatele EBITDA a jeho provázanost s odměňováním managementu ovlivňuje celkovou zadluženost těchto firem. Při sběru dat bylo osloveno v rámci dotazníkového šetření 175 největších českých rodinných firem, ze kterého byl získán soubor 45 firem, které potvrdily sledování ukazatele EBITDA. Pro analýzu byla zvolena metoda CNA (Coincidence Analysis). Výsledky CNA analýzy ukázaly, že k vyššímu zadlužení dochází pokud: 1) firmy dosahují nižší EBITDA marže (pod 8 %). 2) nastane kombinace faktorů- působení v sektoru služeb a větší velikost firmy (obrat nad 1 mld. Kč). 3) nastanou situace popsané v 1) a 2) zároveň. 4) kombinace větší velikosti (obrat nad 1 mld. Kč), vyšší míry investic (nad 50 %) a nižší zastavitelnosti aktiv (pod 30 %). 5) nastanou situace z bodu 1) a 4) zároveň. Naopak k nižšímu zadlužení (pod 10 %) dochází pokud nastane kombinace: 1) menší firmy (obrat pod 1 mld. Kč) s vyšší EBITDA marží (nad 8 %). 2) nižší míry investic (pod 50 %) a nižší zastavitelností aktiv (pod 30 %). 3) z bodu 1) a 2) zároveň. Závěry CNA analýzy neprokázaly přímý vliv navázání odměňování managementu na EBITDA na míru zadlužení firmy. Výsledky této práce přinášejí nové poznatky o faktorech a jejich kombinacích ovlivňujících zadluženost českých rodinných firem a poskytují podněty pro další výzkum v této oblasti.
Vedoucí práce: Lucie Jahodová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses