Prostorová analýza pivovarských společností z hlediska vlivu pandemie Covid-19 - Bedrníková, Lucie; Strobach, Jiří; Husák, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu českého pivovarnictví a jeho vývoje během pandemie Covid-19. V teoretické části jsou uvedeny základní informace o pivu, historii pivovarnictví a teorii prostorové analýzy, které tvoří rámec pro analýzu. Dále byl popsán český trh s pivem, regulace na trhu pivovarnictví a budoucí trendy jeho rozvoje. Druhá část bakalářské práce se zaměřuje na ekonomický dopad pandemie na sektor pivovarnictví v České republice, včetně zhodnocení změn v hospodářských ukazatelích jako je HDP, spotřeba, inflace a nezaměstnanost. Sledované období 2018-2023 bylo rozděleno do tří časových úseků, které byly vyhodnoceny s pomocí grafů a analýz Českého statistického úřadu, České národní banky a Ministerstva financí. Závěrečná část práce analyzuje specifické vlivy pandemie na pivovarnické firmy, včetně vládních opatření a reakcí pivovarů na tuto krizovou situaci. Porovnání finančních ukazatelů u různých velikostních skupin pivovarských podniků ukazuje, jak se pandemie projevila v jejich ekonomických výsledcích. Mezi tyto finanční ukazatele patří EBITDA (ZOUD), ROA, ROE, FG, DR, doba obratu zásob a obchodní deficit. Práce přispívá k lepšímu pochopení dopadů globálních krizí na lokální průmyslové sektory a může sloužit jako podklad pro budoucí strategická rozhodnutí v odvětví pivovarnictví.
Vedoucí práce: Jiří Strobach
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses