Zdanění v rámci skupiny spojených osob - Posmiková, Simona; Francírek, František; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku zdanění transakcí mezi spojenými osobami z pohledu mikropodnikatelů. Cílem bylo zjistit, zda a za jakých podmínek by se touto problematikou měli zabývat, a zároveň poskytnout praktické ukázky, jak lze efektivně řešit konkrétní situace. Součástí práce je nákladová analýza, která pomáhá identifikovat situace, kdy je řešení převodních cen ekonomicky přínosnější než jejich neřešení. Praktickým přínosem práce je ucelený návod pro mikropodnikatele, který je komplexně provede touto problematiku od identifikace spojených osob až po doporučení, jaké dokumenty v souvislosti s převodními cenami vyhotovit a archivovat. Modelové příklady v práci demonstrují nejčastější typy transakcí, s nimiž se mikropodnikatelé a jejich účetní v praxi potýkají, a mohou sloužit jako vzor pro řešení obdobných situací. Práce přispívá k lepšímu pochopení problematiky převodních cen v kontextu mikropodnikatelů a poskytuje praktický rámec, který může být užitečný v jejich každodenní praxi.
Vedoucí práce: František Francírek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses