Účetní a daňové souvislosti přeměn - Culka, Jakub; Lukeš, Jáchym; Dvořáková, Dana, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Podnikové přeměny, jako jsou fúze a rozdělení, pomáhají firmám optimalizovat provoz a zlepšit organizační i finanční strukturu. V České republice se tyto procesy řídí komplexními právními, účetními a daňovými předpisy. Tato diplomová práce pojednává o teoretických základech podnikových přeměn, jejich právní propojuje je s praktickými příklady. Teoretická část se věnuje klíčovým právním předpisům, zákonu o přeměnách obchodních společností, účetním a daňovým aspektům včetně oceňování jmění a odložené dani. Praktická část analyzuje vzorek náhodně vybraných přeměn obchodních společností uskutečněných v roce 2022 na základě dat z účetních závěrek a zahajovacích rozvah. Analýza zahrnuje statistické zhodnocení i konkrétní problémy, například test nízké kapitalizace či nevykázání odložené daně po přeměně. Práce nabízí přehled teoretických i praktických poznatků a zdůrazňuje význam dodržování pravidel při přeměnách obchodních společností.
Vedoucí práce: Jáchym Lukeš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses