Zneužití práva v kontextu daňových optimalizací - Doubek, Filip (2025)
Práce je zaměřena na riziko zneužití práva v případě optimalizace daňové povinnosti. V textu je definována daňová optimalizace včetně jejího dělení. Dále je popsán institut zneužití práva, nejdříve obecně, následně v kontextu daňového práva. V praktické části jsou analyzovány vybrané rozsudky Nejvyššího správního soudu se zaměřením na nalezení klíčových prvků, které oddělují přípustnou daňovou optimalizaci od zneužití práva. Z analýzy vyplývá, že z pohledu daňového subjektu je klíčový ekonomický smysl transakce, a tedy nenaplnění subjektivní podmínky zneužití práva.