Zneužití práva v kontextu daňových optimalizací - Doubek, Filip; Finardi, Savina; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce je zaměřena na riziko zneužití práva v případě optimalizace daňové povinnosti. V textu je definována daňová optimalizace včetně jejího dělení. Dále je popsán institut zneužití práva, nejdříve obecně, následně v kontextu daňového práva. V praktické části jsou analyzovány vybrané rozsudky Nejvyššího správního soudu se zaměřením na nalezení klíčových prvků, které oddělují přípustnou daňovou optimalizaci od zneužití práva. Z analýzy vyplývá, že z pohledu daňového subjektu je klíčový ekonomický smysl transakce, a tedy nenaplnění subjektivní podmínky zneužití práva.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses