Inovace v procesech pojišťoven a jejich vliv na zákaznickou zkušenost - Vávrová, Kamila (2025)
S rychlým rozvojem technologií je třeba, aby je společnosti implementovaly do svých procesů včas, aby si zachovaly konkurenceschopnost a plnily zvyšující se očekávání zákazníků. Inovace jsou neméně důležité i v pojišťovnách, které nabývají na významu zejména v posledních letech. Právě jejich vliv na zákaznickou zkušenost v pojišťovnách je tématem této diplomové práce. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá zákaznickou zkušeností v pojišťovnách, klíčovými procesy, které ji ovlivňují, současnými technologickými trendy a regulací, která má dopad na inovace a CX. Praktická část zahrnuje kvantitativní i kvalitativní výzkum, jehož cílem je zjistit, jak zákazníci pojišťoven vnímají inovace, jaká jsou jejich očekávání, jaké jsou trendy inovací v pojišťovnách a jak se tyto inovace odrážejí na zákaznické zkušenosti. Cílem této práce je zanalyzovat vliv inovací na zákaznickou zkušenost v českých pojišťovnách a zhodnotit, zda přístup pojišťoven k inovacím a zákaznické zkušenosti odpovídá očekáváním zákazníků.