Vykazování odložené daně podle českých předpisů a IFRS - Štalmachová, Patrícia; Zelenková, Marie, 1973-; Stiebal, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem práce je ukázat rozdíl ve vykazování odložené daně dle české legislativy a podle mezinárodních účetních standardů IFRS. První, teoretická část práce je věnována odložené dani a jejímu vymezení, historii odložené daně, metodám výpočtu odložené daně a dále vymezení a pravidlům týkajícím se odložené daně v české legislativě, možným titulům vzniku odložené daně v České republice a na závěr odložené dani a pravidlům pro její vykazování dle mezinárodních standardů. V praktické části je pak ukázán výpočet odložené daně v reálné společnosti na základě údajů z české účetní závěrky. Samotný postup výpočtu odložené daně dle českých účetních předpisů a IFRS je stejný. Značné rozdíly jsou ve vykazování odložené daně a v jejím vymezení. Odložená daň ve standardu IAS 12 je značně obšírněji řešená, demonstrována na řadě příkladů a jsou uvedené i výjimky z vykázání odložené daně na rozdíl od české legislativy, kde je odložená daň zpracovaná poměrně stručně.
Vedoucí práce: Marie Zelenková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses